Terug naar de homepagina
De rol van Smaakwaarneming en Speeksel bij een Goede Mondhygiëne - Thumbnail

De rol van Smaakwaarneming en Speeksel bij een Goede Mondhygiëne

Proeven en dus smaak is een complexe ervaring. Wat wij ‘smaak’ noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak in ruimere zin). Smaakwaarneming is de waarneming van verschillende smaken door de smaakzintuigjes op de tong en in de mondkeelholte. De verschillende smaken zijn zoet, zuur, zout, bitter en, sinds kort bekend ook umami (hartig) en vet.

Bij het proeven speelt echter ook de waarneming van structuur, textuur, temperatuur en kruidigheid en de waarneming van reukstoffen van voedsel en drank een belangrijke rol.

De tong bevat drie soorten smaakpapillen, de papillae circumvallatae achterop de tong, de papillae foliatae aan de achterzijkant van de tong en de papillae fungiformis en filiformis verspreid bovenop de tong.

Speeksel speelt een vooraanstaande rol in het op gang brengen van de smaakoverdracht.

Er zijn meerdere variaties van een verstoorde smaak, zoals verlies van smaak, verminderde smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken en onvermogen om een smaak te herkennen.

Goede mondhygiëne helpt, al dan niet tijdelijk, de vieze smaak te verminderen. Tandenpoetsen, mondwater, reinig uw tong met een tongreiniger en gebruik diverse producten op de markt voor een verstoorde smaak en adem. Voor advies kunt u zich wenden tot uw tandarts, mondhygiënist, apotheek, reformhuis en via verschillende gespecialiseerde websites.